Zoeken

Het initiatief van zorgverzekeraar Menzis voor nieuwe, uitkomstgerichte bekostiging van lichte depressiezorg heeft veel discussie los gemaakt. GGZ Nederland vindt het van groot belang dat alle mensen met een depressie goed worden geholpen en dat deze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Tegen die achtergrond heeft GGZ Nederland met belangstelling kennis genomen van het initiatief van Menzis. GGZ Nederland ziet het initiatief als een manier van de zorgverzekeraar om het gesprek over de kwaliteit van zorg te voeren. Een aantal van onze leden is inmiddels volop in dit gesprek betrokken.

Ggz-organisaties werken hard om mensen te helpen, betere behandelingen te ontwikkelen en de zorg betaalbaar te houden. In het hoofdlijnenakkoord voor de ggz zijn daarom afspraken gemaakt over transparantie van de kwaliteit van zorg. Nog meer kwaliteitsverbetering is daarbij het uitgangspunt. Met betrekking tot uitkomst gefinancierde bekostiging worden in de discussie telkens twee kritiekpunten genoemd: het gevaar voor risicoselectie of sturing op onjuiste uitkomsten. Leden van GGZ Nederland zullen zich er altijd sterk voor blijven maken dat mensen met zwaardere klachten altijd de juiste zorg krijgen. Evenmin als andere patiënten mogen ook zij niet langer op hulp wachten dan nodig.

Wat betreft uitkomsten van behandelingen is het belangrijk dat er overeenstemming is tussen behandelaren en patiënten over wat die goede uitkomst moet zijn. Het ervaren herstel van patiënten moet bij die zoektocht voorop staan. GGZ Nederland zal zich blijven inspannen voor een financieringssysteem dat recht doet aan zowel de inspanning van de professional als de resultaten van zorg.

Depressie

Een depressie is een zeer ernstige ziekte die veel voor komt, voor veel leed bij patiënten en diens omgeving zorgt en ertoe kan leiden dat mensen een einde aan hun leven maken vanwege de ondraaglijkheid ervan. Bij depressieve klachten is het belangrijk om snel hulp te zoeken; klachten die lang bestaan zijn moeilijker te behandelen. In de behandeling wordt gebruik gemaakt van zowel gesprekken, oefeningen als medicatie. Ook wordt een inzet van de patiënt verwacht.

Bij een depressie spelen veel factoren een rol bij het verminderen van klachten. Factoren als hoe iemands werksituatie of sociale leven is, mogen niet uit het oog verloren worden. We weten dat een deel van de mensen die voor het eerst een depressie krijgt, met hulp van behandeling (bij de huisarts of geestelijke gezondheidszorg), relatief snel herstelt. De kans op terugval blijft echter bestaan. Na één depressie is die kans 50 procent, na een tweede depressie is de kans op terugkeer verhoogd naar 70 procent. Het is daarom belangrijk zo veel als mogelijk te voorkomen dat terugval ontstaat. Het is goed wanneer zorgverzekeraars investeren in (terugval)preventie en dat er in de samenleving openlijker gesproken kan worden over deze veelvoorkomende aandoening.