Preventie is bewezen effectief, laten we daarom niet afwachten, maar investeren. In aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over preventie, pleit GGZ Nederland voor een preventieprogramma psychische aandoeningen en verslaving voor kinderen en jeugdigen, onder regie van gemeenten en zorgverzekeraars.
Veel psychische aandoeningen komen tot ontwikkeling in de leeftijd tot 25 jaar. We willen kinderen een gezonde start in het leven geven. Nederland kent al een goed werkend vaccinatieprogramma, hoe mooi is het om dit uit te breiden naar systematische en gerichte preventie van psychische aandoeningen en verslaving.
Uitnodiging
Preventie draagt bij aan persoonlijke gezondheid, welbevinden en maatschappelijk succes. Aan goed functionerende sociale netwerken en een stabiele en veilige samenleving. Aan het voorkomen van gezondheidszorgkosten op de korte en langere termijn. Aan arbeidspotentieel en maatschappelijke kracht. Er is een breed scala aan bewezen effectieve preventieve interventies die een kind voor veel ellende kan behoeden. GGZ Nederland nodigt gemeenten en zorgverzekeraars uit om het gesprek te starten over een preventieprogramma psychische aandoeningen voor jeugd van 0 tot 25 jaar.
Tweede kamer
Op 17 mei spreekt de Tweede Kamer in een debat met minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis over onder meer preventiebeleid en verslavingszorg. In een brief aan Kamerleden vraagt GGZ Nederland om steun van het ministerie van VWS en Kamerleden voor de wens tot ontwikkeling van een preventieprogramma psychische stoornissen voor kinderen en jeugd. En informeren we over de ambities van de Nederlandse ggz en verslavingszorg om te komen tot een rookvrije zorgsector en de preventie van jeugdverslaving binnen het sociaal domein.