Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, nam afgelopen week het plan van aanpak met de veelzeggende titel ‘Werk Herstelt’ in ontvangst. In de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht werken GGZ-instellingen, gemeenten en UWV samen om mensen met een ernstige psychische aandoening aan betaald werk te helpen.
De voorzitter van GGZ Nederland wéét hoe belangrijk werk is, juist als herstel. Juist als onderdeel van een behandeling of begeleiding van mensen met een psychische aandoening. ‘Dat besef is de afgelopen jaren in het land zeker gaan vliegen’, stelt Jacobine Geel bij aanvang van de bijeenkomst in Zeist. De voorzitter van GGZ Nederland schuift als ambassadeur aan bij het overleg van de leergroep Midden-Utrecht. Ze wijst op het landelijke convenant dat eind mei in Den Bosch door onder meer GGZ Nederland, UWV en andere partners werd ondertekend om meer mensen met een psychische kwetsbaarheid aan een baan te helpen. Hoopvolle afspraken.
BETAALD WERK
In Midden-Utrecht werken de verschillende partners samen rondom mensen met een ernstige psychische aandoening die wel betaald willen werken. Met onder andere de erkende methodiek Individuele Plaatsing en Steun (IPS) worden ze aan betaald werk geholpen. De partijen werken samen met als doel de onderlinge samenwerking een impuls te geven, het netwerk te versterken en de slag naar betaald werk te maken, verduidelijkt projectleider Cris Bergman.
De afgelopen jaren waarin GGZ-instellingen en UWV elkaar steeds beter weten te vinden en de laatste twee jaar, is er ook steeds meer ‘ingezoemd’ op de regio. Ambassadeur Geel vindt de Utrechtse samenwerking een mooi voorbeeld voor andere regio’s. ‘Er gebeurt ontzettend veel in het land. Met veel energie. Daarom is het goed dat elke regio een eigen ambassadeur heeft, die gevoed wordt met goede voorbeelden en die eventuele knelpunten op landelijke tafels neerlegt.’