Net als alle andere ouders wil ik dat mijn kinderen gezond en gelukkig opgroeien. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms is professionele hulp van een kinderpsycholoog of kinderpsychiater nodig om kinderen weer een toekomst te bieden. Als brancheorganisatie maken we ons grote zorgen over deze gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd. Samen met de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) willen we bouwen aan de jeugdzorg.
GGZ Nederland ontvangt vanuit het hele land signalen dat veel gemeenten 95 euro per uur willen betalen, terwijl de kostprijs voor gespecialiseerde zorg substantieel hoger ligt. Voor te lage tarieven kunnen hulpverleners niet structureel hoogwaardige gespecialiseerde jeugdzorg overeind houden en investeren en innoveren voor de toekomst. Dit gaat ten koste van de ontwikkeling en voortdurende verbetering van de gehele jeugdzorg. Kwetsbare kinderen en hun ouders zijn hiervan de dupe. Tegelijkertijd zien we veel gemeenten worstelen om met te beperkte middelen ook hoogwaardige zorg in te kopen. Dat gaat in een groot aantal gevallen een structureel probleem opleveren met de kwaliteit en beschikbaarheid van zorg.
Minder regels
De VNG heeft samen met GGZ Nederland richtlijnen opgesteld voor drie nieuwe standaarden voor de inkoop. Het baart mij zorgen dat ondanks deze poging tot standaardisatie er daarnaast een veelvoud aan aanvullende regels wordt gesteld in een aantal gemeenten. Dat is een ramp voor de ICT van zorgaanbieders en een regelrechte catastrofe voor het administratieve proces dat hieruit voortvloeit. Het maakt de zorg nog duurder. Partijen zijn het aan en met elkaar verplicht om de administratieve lasten te verminderen en vanuit vertrouwen met elkaar te werken. Daarvoor is herbezinning nodig op wat we van elkaar vragen. Minder regels en meer zorg, daar draait het om.
Constructief meewerken
GGZ Nederland luidt nu de noodklok, maar wil constructief blijven meewerken om de transformatie van de jeugdhulp tot een succes te maken. Behandelaars en hulpverleners moeten hun werk goed kunnen blijven uitvoeren. Alleen door gezamenlijk kwetsbare kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben, bieden wij ze een toekomst.
Veronique Esman
Directeur GGZ Nederland