Vertrouwen in de toekomst, is de titel van het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben gesloten. Het is positief dat het kabinet zich duidelijk uitspreekt om mensen met een psychische aandoening zo veel mogelijk mee te laten doen in de samenleving en stigmatisering tegen te gaan. Dit is een grote wens van GGZ Nederland en haar leden. We helpen het kabinet hier graag bij. Het voornemen echter om via een hoofdlijnenakkoord 100 miljoen euro te willen bezuinigen op geestelijke gezondheidszorg gaat voorbij aan de investeringen die nodig zijn en de meerwaarde ervan voor mensen en de economie. Voor het uitvoeren van akkoorden is vertrouwen nodig. Vertrouwen dat we ook in de afgelopen periode niet hebben beschaamd door ruimschoots binnen de budgettaire kaders te blijven.
Uitdagingen
Het kabinet is ambitieus, ook op het gebied van geestelijke gezondheid. Toch ziet GGZ Nederland wel uitdagingen. De decentralisatie van jeugdhulp heeft nog niet gebracht wat we hoopten. Het is daarom positief dat het kabinet de bezuinigingen op jeugdhulp iets lijkt te willen beperken, maar het tijdelijk beschikbaar stellen van 54 miljoen euro is een druppel op een gloeiende plaat. We maken ons zorgen over de toegang en beschikbaarheid van specialistische jeugdhulp. We hopen dat een analyse van de Jeugdwet tot structurele oplossingsrichtingen leidt.
Het kabinet wil een veilige samenleving en steviger inzetten op resocialisatie en reclassering bij het uitvoeren van straffen en maatregelen. Dat vraagt volgens GGZ Nederland ook reële tarieven voor forensische zorg. Immers een goede behandeling van mensen die een strafbaar feit begingen als gevolg van een psychische aandoening, betekent een lagere kans op recidive.
De werkdruk voor werknemers in de ggz loopt op, mede door administratieve lasten. Psychiatrisch verpleegkundigen zijn nu ruim 33% van hun behandeltijd kwijt aan administratie, waar 15% de norm is. En een gemiddelde ggz-aanbieder schrijft zo’n drieënhalfduizend A4tjes vol om zich te verantwoorden. Het is goed dat het kabinet inzet op vermindering van de regeldruk en gebruik van standaarden door gemeenten voor contractering, gegevensuitwisseling en verantwoording. GGZ Nederland en haar leden helpen graag om zo meer zorg en tijd aan patiënten en cliënten te kunnen besteden.
Een samenleving voor iedereen
GGZ Nederland en haar leden hebben net als het kabinet de ambitie om iedereen zo veel mogelijk mee te laten doen aan de maatschappij. We willen verder werken aan het versterken van de opbouw van ambulante zorg en de inkoop van zorg op basis van kwaliteit. GGZ Nederland wil samen met patiënten- en cliëntenorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten en andere stakeholders op zoek gaan naar vernieuwende oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Wij delen hiervoor graag onze ideeën. GGZ Nederland wil bijdragen aan een mentaal gezonde, inclusieve en veilige samenleving.